Nasze Serwery
  Nazwa Serwera Adres IP Monitor Mapa Gracze Status  
DeathMatch [NS/S]80.72.42.104:27015/OfflinePOŁĄCZ
TS3cs-lamers.com3/60OnlinePOŁĄCZ
Ooops, coś poszło nie tak :( Axl już pracuje!

Pomoc w wyborze internetu.

Wszystko inne o czym chcecie napisać a nie ma na to odpowiedniego działu

Kasia

    Kobitka

  • Awatar użytkownika
  • Kobitka
  • Posty: 370
  • Dołączył: 4 gru 2013, o 19:29
  • Postawione piwa: 35
  • Otrzymane piwa: 40

(#1) Napisano 5 mar 2015, o 18:54

Cześć zamierzam zmienić dostawce na innego,znalazłam w sumie 1 ofertę, która mnie zainteresowała, proszę o wasze opinie.
Netia-Internet do 50 Mbit/s, Prędkość wysyłania do 5 Mb/s/router wi-fi Netia spot, cena 50zl miesięcznie-umowa 24miesiace.
I teraz pytanie:czy ktos moze uzywa tego routera Wi-fi netia spot,jezeli tak prosze o opinie,xd.

Tosia

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 394
  • Dołączył: 20 sty 2015, o 00:52
  • Postawione piwa: 57
  • Otrzymane piwa: 78

(#2) Napisano 5 mar 2015, o 20:47

Ok zacznijmy tak czy od NETIA będziesz miała po złączu telefonicznym czy po kablu tak zwanym światłowodem. To wtedy Tobie doradzę, jak nie wiesz co znaczy zadzwoń do nich i powiedz im to co napisałem Tobie. Netia to jest taki sam dostawca jak ORANGE dawniej TP S.A. Jeżeli oferta będzie po złączu telefonicznym to absolutnie odradzam. Bo to jest złącze miedziane, a na miedzi jest utrata prędkości, sygnału i są też zakłócenia. Tylko ŚWIATEŁKO to jest moc :D

Rudziutka

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 2052
  • Dołączył: 13 sie 2013, o 23:14
  • Lokalizacja: Leśna Podlaska
  • Postawione piwa: 510
  • Otrzymane piwa: 780

(#3) Napisano 5 mar 2015, o 21:11

nie polecam niczego co idzie przez łącze telefoniczne, wieczne gubienie sygnału albo zmniejszenie prędkości, że kurwica czlowieka trafia korzystając z internetu

piskle

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 311
  • Dołączył: 20 sty 2015, o 15:42
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Postawione piwa: 68
  • Otrzymane piwa: 115

(#4) Napisano 5 mar 2015, o 21:50

polecam vectre, tanie zestawy z telewizja ale tez bez, bardzo dobry , szybki + wi-fi w domu z modemu:p
" wielkie rzeczy zwykle, mają mały początek
dla niej bym sie zmenil , dla niej bym zrobil wyjątek "

Obrazek

ZoRRo

    Zawsze pomocny

  • Awatar użytkownika
  • Zawsze pomocny
  • Posty: 438
  • Dołączył: 2 cze 2011, o 00:05
  • Lokalizacja: Los Angeles
  • Postawione piwa: 6
  • Otrzymane piwa: 74

(#5) Napisano 6 mar 2015, o 01:39

Kolega podesłał temat, więc pewnie chce abym się wypowiedział :)
Mam Netie... ale to później.

Najpierw zadzwoń do poszczególnych firm i dowiedz się czegoś na temat możliwości technicznych w twojej lokalizacji. Vectra, UPC, Multimedia, Netia-Gigakablówka. Jak się okaże, że któraś z nich posiada u Ciebie kable to bierz :) Jeżeli nie... to pewnie pozostaje wyłącznie oferta na kablu telefonicznym. I tutaj też niestety trzeba dowiadywać się na temat możliwości technicznych, bo po co Tobie potrzebne 50Mbps, jeżeli maksymalną prędkością dla Ciebie może być 10Mbps czy 20Mbps. Trzeba podzwonić.

A teraz o Netii. Miałem 2 lata, oferta do 20Mbps (75zł z telefonem/bo trzeba mieć telefon stacjonarny gdzieś albo płacić za utrzymanie łącza), przez 8mc miałem 16Mbps, bo na tyle łącze pozwalało. Później mi narzucili 10Mbps, pisząc do supportu nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie "Czemu mi Państwo obniżyiliście prędkość?", tylko odpowiedź "Dla Pana łącza maksymalna prędkość do 10Mbps". Teraz chcąc przedłużyć umowę, dzwoniłem i pisałem. Okazało się, że oferta dla stałych klientów jest o wiele gorsza niż dla nowych, naprawdę można rzec "do bani" i jeszcze gorzej. Posłałem rezygnację to oddzwoniono do mnie i zaprezentowano mi taką samą ofertę co miałem, ale już w kwocie 59zł i przystałem na nią.

Router Netia-Spot. Ogólnie bez większych problemów. Ustawienia pobiera automatycznie nawet po restarcie. Możesz stworzyć na nim 2 sieci bezprzewodowe, jedna jest używana "dla Ciebie", druga jako "fon" (dzielisz się internetem z użytkownikami tej sieci na całym świecie, ty udostępniając sygnał, masz darmowy dostęp do wszystkich takich samych punktów). Daje sobie radę z 6 urządzeniami na raz podłączonymi pod wi-fi, większej ilości nie testowałem, bo nie było takiej sposobności. Trzeba pamiętać, że taki router jest dzierżawiony i po zakończeniu umowy nie jest twoja własnością i trzeba go odesłać.
Czasami zdarzy się problem z sygnałem wi-fi, raz na 2 tygodnie. Sygnał jest widoczny, działa, ale nie mogę się z nim połączyć, ani na komputerze ani na urządzeniach mobilnych, ale restart routera załatwia sprawę.
Wolałbym odpowiedzieć na konkretne pytania, bo ciężko tak coś napisać.

p.s. nie testowałem routera w warunkach ekstremalnych, takich jak: rzucanie o ścianę, gryzienie przez psa czy przejeżdżanie po nim kółkami od fotela. zaba

Czas ponoc goi rany Nagroda (1)

    Admin serwera:
    DD2, FFA, DM, ABW CSL

  • Awatar użytkownika
  • Moderuje co chcę :)
  • Posty: 1094
  • Dołączył: 1 lut 2014, o 17:57
  • Lokalizacja: Łódź
  • Postawione piwa: 29
  • Otrzymane piwa: 410

(#6) Napisano 6 mar 2015, o 01:53

Tez mam netie 10mb i nie narzekam, lecz nie mam tego modemu/routera od netii, brałem kiedyś w dialogu internet a że netia przejeła dialog to jest jak jest.
Na internet nie narzekam, 20-28 ping, awaryjny nie jest.

Kasia

    Kobitka

  • Awatar użytkownika
  • Kobitka
  • Posty: 370
  • Dołączył: 4 gru 2013, o 19:29
  • Postawione piwa: 35
  • Otrzymane piwa: 40

(#7) Napisano 6 mar 2015, o 17:40

Dzwonilam dzisiaj do netii,niestety w mojej okolicy moga mnie podlaczyc,ale tylko po kablu telefonicznym.Vectra,Upc odpada nie ma w ogole w moim miescie,wiem ,ze jest multimedia,ale prawdopodobnie tak samo jak netia po kablu telefonicznym.Oczywiscie jest tez internet od Tp,ale to juz bankowo odpada.Znalazlam gdzies artykul w ktorym jakis informatyk pisze wlasnie o internecie przez kabel telefoniczny i faktycznie byly dosyc duze problemy ze spadkami predkosci,ale bodajze to sie zmienilo.Teraz moje pytanie jaka jest mozliwie najwieksza predkosc po kablu telefonicznym?

~ yay ~, for Equestria!

    Admin serwera:
    SZMAJL

  • Awatar użytkownika
  • DIDZEJ CSL
  • Posty: 1411
  • Dołączył: 20 gru 2012, o 17:23
  • Postawione piwa: 29
  • Otrzymane piwa: 195

(#8) Napisano 6 mar 2015, o 18:10

Nie, multimedia nie ma nic wspólnego z telefonem, to kablówka. Sprawdź czy są u Ciebie, na ich witrynie internetowej po prawej stronie masz zakładkę "Sprawdź dostępność usług". To, że są w mieście to nie znaczy, że mają infrastukturę u Ciebie w budynku ;)

Największa prędkość zależy od warunków technicznych Twojej lokalizacji - kabli po drodze, centralki Orange, odległości od centrali. To teoretycznie wie tylko Netia/Orange, ich się pytaj. Oczywiście oni wiedzą teoretycznie - póki nie podłączą nie sprawdzą do końca instalacji.
PASSION! Już wkrótce :happymeat:
[sbyoutube2]https://www.youtube.com/watch?v=2WdgaX0IlFA[/sbyoutube2]

Tosia

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 394
  • Dołączył: 20 sty 2015, o 00:52
  • Postawione piwa: 57
  • Otrzymane piwa: 78

(#9) Napisano 6 mar 2015, o 18:28

No ok to już wszystko wiem, przejdę od razu do rzeczy. Na dzień dobry od razu mówię, ze z 50Mb/s możesz się pożegnać bo żadne łącze telefoniczne w Polsce nie jest przystosowane do takiej prędkości. Druga rzecz NETIA to i tak jest dzierżawca sieci i łączy od Orange, a wiadomo jak Orange "syf kiła..." i takie tam dalej, jeden wielki burdel mają. Po trzecie nie wiem jak daleko masz od centrali do domu czy też mieszkania, bo można by było określić spadek danego łącza. Po czwarte zastanawiam się co jakie łącze jest w centrali, czy jest do VDSL1, VDSL2, ADSL czy też ADSL2+ od razu zaznaczę że te dwa ostatnie to są najlepsze. Oczywiście jako znawca tego od razu Cię uświadomię ze ADSL2+ ma tylko największa przepustowość do 24Mb/s i tez teraz by było trzeba znów obliczyć spadek. Na moje mogę się tu trochę pomylić ale największy przesył możesz mieć od 14 - 16Mb/s (no chyba ze nie ma daleko do centrali to maks 20Mb/s). Musisz czekać aż zrobią światłowody, a to jeszcze trochę potrwa. Mam nadzieje że pomogłem.

Kasia

    Kobitka

  • Awatar użytkownika
  • Kobitka
  • Posty: 370
  • Dołączył: 4 gru 2013, o 19:29
  • Postawione piwa: 35
  • Otrzymane piwa: 40

(#10) Napisano 6 mar 2015, o 19:33

Użytkownik ~ yay ~, for Equestria! napisał:
Nie, multimedia nie ma nic wspólnego z telefonem, to kablówka. Sprawdź czy są u Ciebie, na ich witrynie internetowej po prawej stronie masz zakładkę "Sprawdź dostępność usług". To, że są w mieście to nie znaczy, że mają infrastukturę u Ciebie w budynku ;)

Największa prędkość zależy od warunków technicznych Twojej lokalizacji - kabli po drodze, centralki Orange, odległości od centrali. To teoretycznie wie tylko Netia/Orange, ich się pytaj. Oczywiście oni wiedzą teoretycznie - póki nie podłączą nie sprawdzą do końca instalacji.

U mnie jest dostepna multimedia,xd


A co do posta Tosia to aktualnie mam internet osiedlowy podlaczomy przez kabel od telewizji momentami mam nawet 27Mb/s,niestety to lacze nie jest za bardzo stale raz jest dobrze a zaraz juz lipa.Teraz zastanawia mnie czy multimedia podlaczy mnie przez ten sam kabel?bo jesli tak to sa w stanie wyciagnac na pewno ponad 20Mb/s,xd.

Tosia

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 394
  • Dołączył: 20 sty 2015, o 00:52
  • Postawione piwa: 57
  • Otrzymane piwa: 78

(#11) Napisano 6 mar 2015, o 19:38

To zostań w tym co jesteś

~ yay ~, for Equestria!

    Admin serwera:
    SZMAJL

  • Awatar użytkownika
  • DIDZEJ CSL
  • Posty: 1411
  • Dołączył: 20 gru 2012, o 17:23
  • Postawione piwa: 29
  • Otrzymane piwa: 195

(#12) Napisano 6 mar 2015, o 20:18

Ty się uparłaś na te kable i na tej podstawie prędkość szacujesz... To sensu nie ma. Z miliarda różnych powodów, nie rób tak.

Każdy operator kablowy posiada własną infrastrukturę, każdy operator kablowy w Twoim budynku ciągnie własne kable (dasz dostęp konkurencji, ich technikowi, żeby przypadkiem klientów rozłączał?;)) . Jeśli Multimedia ma u Ciebie możliwość instalacji "Internetu" to ich największa szybkość (120 Mbit/s) będzie chodzić - w 99,999999999% przypadków. Nie wiem jak działa Multimedia - na pewno lepiej niż polecana tutaj Vectra (która zalicza w ciągu roku ze 2 kilkudniowe pady ogólnopolskie i z dziesięć razy więcej lokalnych). Popytaj sąsiadów/znajomych w okolicy, to jest najlepsza opcja badania.

Jeśli mieszkasz w bloku (a pewnie mieszkasz, skoro Multimedia i osiedlowa kablówka) to bądź świadoma, że (w prawie wszystkich przypadkach, developer musiałby chyba srać pieniędzmi) nie ma opcji, żebyś Internet miała od firmy X, a telewizję od firmy Y (w przypadku kablówki) - więc migracja z obecnego do Multimedii pociągnie też telewizję. Sprawdź ceny, przemyśl.
PASSION! Już wkrótce :happymeat:
[sbyoutube2]https://www.youtube.com/watch?v=2WdgaX0IlFA[/sbyoutube2]

Gaunter o'Dim

    Ten tego zwykły szarak.

  • Awatar użytkownika
  • Ten tego zwykły szarak.
  • Posty: 173
  • Dołączył: 10 lip 2014, o 11:06
  • Lokalizacja: Lublin
  • Postawione piwa: 77
  • Otrzymane piwa: 9

(#13) Napisano 6 mar 2015, o 20:19

Ja mam Multimedie od wielu lat i mocno polecam, net praktycznie niezawodny, niedługo będę zwiększał prędkość więc jak coś mogę podać szczegóły.

Kasia

    Kobitka

  • Awatar użytkownika
  • Kobitka
  • Posty: 370
  • Dołączył: 4 gru 2013, o 19:29
  • Postawione piwa: 35
  • Otrzymane piwa: 40

(#14) Napisano 11 mar 2015, o 14:09

A wiec tak,jako ze moj obecny dostawca krotko mowiac przestal spelniac moje oczekiwania,zmiana internetu to byla tylko kwestia czasu.Przejrzalam wszystkie oferty w mojej okolicy z jakich moge skorzystac i wybor padl na multimedie w ofercie-60Mb/s,bez umowy czasowej,59zl.miesiecznie<dodam,ze mam zapewnienie,ze internet bedzie dzialal pomiedzy 50-60Mb/s-bez problemu akurat w mojej lokalizacji niedawno wymianiali kabelki na nowe>jezeli predkosc ta spadnie do poziomu 30Mb/s technik natychmiast zajmie sie problemem>co bardzo mnie cieszy.Podlaczenie jutro okolo godziny 12:00,jak tylko wszystko podlacza napisze co i jak.
Dziekuje wszystkim za pomoc.pozdrawiam K.

Kasia

    Kobitka

  • Awatar użytkownika
  • Kobitka
  • Posty: 370
  • Dołączył: 4 gru 2013, o 19:29
  • Postawione piwa: 35
  • Otrzymane piwa: 40

(#15) Napisano 12 mar 2015, o 18:16

Podsumowujac dzisiaj podlaczyli mi internet z Multimedii i musze powiedziec,ze jestem bardzo zadowolona ping w granicach 20,predkosc wiecej niz w umowie<aktualnie 65Mb/s>Czyli lepiej niz zakladalam.
Jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc i do zobaczenia na serverze.
Pozdrawiam K.

P.s.Mozna zamknac.

Wróć do Różne różniste różności



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Wymiana linkami: cs-hax.comLamernialamernia/a> •